Τι είναι το domain και πως συνδέετε με το web hosting

domain_nameΕαν είστε στην αρχική φάση όπου οργανώνετε και φτιάχνετε την ιστοσελίδα σας, τότε σίγουρα θα έχετε αρκετές απορίες γύρω από την δομή και την τεχνολογία του web hosting καθώς και των domain names. Σ’αυτό το άρθρο-οδηγό, θα προσπαθήσουμε να λύσουμε αρκετές απορίες και να σας ενημερώσουμε πως συνδέονται όλα μεταξύ τους, ώστε να φαίνεται η ιστοσελίδα σας online 24/7 !

Τι είναι τα domain names

Τα domain names είναι τα ονόματα που έχουν οι ιστότοποι για πρόσβαση από το κοινό – π.χ. αυτό το blog έχει domain name good-morning.gr. Το κάθε domain name είναι ξεχωριστό και αποτελείται από 2 μέρη : το όνομα και την κατάληξη.

Ίδιο όνομα με διαφορετική κατάληξη μπορεί να υπάρξει(και υπάρχουν πολλά, π.χ. pizza.gr & pizza.com & pizza.net, κ.ο.κ.) όμως ίδιο domain και ίδια κατάληξη είναι αποκλειστικά μοναδικό και ενός ιδιοκτήτη.Έτσι εαν έχετε το pizza.gr δε μπορεί άλλος να το κατοχυρώσει (μέχρι να λήξει και να μην το ανανεώσετε).

Τα domain names στην ουσία “κρύβουν” μια σειρά από αριθμούς (την λεγόμενη ip) που “χτυπάει” στον σέρβερ και δείχνει στον διακομιστή που να ψάξει ώστε να εμφανίσει τα αρχεία της ιστοσελίδα σας. Εσείς ανεβάζετε τα αρχεία για το site σας στο πακέτο web hosting που έχετε αγοράσει από κάποιον πάροχο. Εκεί, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ανεβάζετε ό,τι έχει σχέση με την ιστοσελίδα σας και αν υπάρχει σωστή σύνδεση μεταξύ domain και χώρου φιλοξενίας web hosting τότε αυτόματα όλα τα αρχεία φαίνονται όταν χτυπάτε το www.yourdomain.gr

Για να γίνει αυτό, πρέπει επίσης να έχετε ρυθμίσει σωστά τους nameservers. Οι nameservers είναι οι εξυπηρετητές ονοματοδοσίας που ενημερώνουν το domain που να κοιτάξει για να βρει τα αρχεία σας – σε ποιόν σέρβερ.

Εαν όλα αυτά σας φαίνονται λίγο δύσκολα, πλέον στην εποχή μας είναι σχεδόν αυτοματοποιημένα. Εσείς θα αγοράσετε ένα πακέτο φιλοξενίας web hosting από εμάς και θα κατοχυρώσετε το domain μαζί με το πακέτο φιλοξενίας σας. Έτσι αυτόματα όλα θα ρυθμιστούν και μέσα σε μερικές ώρες θα έχετε πρόσβαση στην ιστοσελίδα σας!